ေကာ္ဖီခ်စ္သူမ်ားအတြက္ေတာ့ ေကာ္ဖီဆိုတဲ့စကားလံုးေလးက ကိုယ့္ခ်စ္သူ ကိုယ့္အေဖာ္ရဲ့ နာမည္ေလး ၾကားလိုက္ရသလိုရွိမွာပါ။ ေကာ္ဖီရဲ့ ခါးသက္သက္အရသာ ခ်ိဳျမျမအရသာက ေကာ္ဖီခ်စ္သူတို့ကို မေသာက္ရ မေနနိုင္ေအာင္ စြဲေဆာင္ၾကတာခ်ည္းပါပဲ။ ဘယ္ေကာ္ဖီ အမ်ိဳးအစား ကေတာ့ျဖင့္ ဘယ္လို အရသာရွိလဲ၊ ခပ္ျပင္းျပင္းလား ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့လားဆိုတာကိုသိရွိေစဖို့ we love coffee ေဆာင္းပါးေလးနဲ့ ေကာ္ဖီအေၾကာင္း တေစ့တေစာင္း ေျပာျပပါရေစ။ စာဂ်ပိုးကိုယ္တိုင္ကလည္း ေကာ္ဖီ ၾကိဳက္သူ တစ္ဦးပါ။ ဒါေပမယ့္ ေကာ္ဖီဆိုင္ေရာက္ရင္ ေကာ္ဖီအမ်ိဳးအစားေတြက အမ်ားၾကီးရွိေနေတာ့ ဘယ္ဟာ ေရြးေသာက္ရမလဲ အျမဲအခက္ၾကံဳခဲ့ရပါတယ္။ ဒီေတာ့ တျခားေကာ္ဖီခ်စ္သူေတြလည္း စာဂ်ပိုးလို အခက္မၾကံဳေအာင္ ေကာ္ဖီအေၾကာင္းေလး ေျပာျပသြားမယ္ေနာ္။
ေကာ္ဖီခ်စ္သူမ်ားအတြက္ေတာ့ အက္စ္ပရက္ဆို espresso ဆိုတဲ့အသံုးနွုန္းေလးကေတာ့ မစိမ္းေတာ့ဘူး ျဖစ္မွာပါ။ espresso ကို ေကာ္ဖီေတြရဲ့ဘိုးေအလို့ေတာင္ တင္စားနိုင္ပါတယ္။ ဘာလို့လဲဆိုေတာ့ ေကာ္ဖီေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက espresso ေပၚအေျခခံျပီးလုပ္သြားလို့ပါပဲ။ ေရအခ်ိဳးအဆ နို့အခ်ိဳးအဆ အခ်ိဳ ပါ၀င္မွုေပၚမူတည္ျပီး အမ်ိဳးအစား ကြဲျပားသြားတာပါ။
ဒီေတာ့ အရင္ဆံုး espresso အေၾကာင္းအနည္းငယ္ေျပာျပသြားပါမယ္။ Espresso တစ္ခြက္ ျဖစ္လာဖို့ကိုု မွုန့္ညက္ေနတဲ့ေကာ္ဖီမုွန့္ 7 g ေလာက္ကို ေရ 25ml မီလီလီတာေလာက္နဲ့ အပူနဲ့ ဖိအားကိုသံုးျပီး espresso machine စက္ထဲမွာ ျပဳလုပ္လိုက္တဲ့အခါ ေကာ္ဖီမွုန့္ေတြအားလံုး ေရထဲမွာေပ်ာ္၀င္သြားျပီး espresso ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ရလာပါတယ္။ espresso ေကာ္ဖီတစ္ခြက္မွာ ကဖင္း 120-150 mg ပါ၀င္ပါသည္။ ဒီေတာ့ espresso ဆိုတာ ေကာ္ဖီခပ္ျပင္းျပင္းေလးတစ္ခြက္ေပါ့။
Espresso အေၾကာင္းသိျပီဆိုေတာ့ ေနာက္တစ္ဆင့္ espresso ေပၚအေျခခံျပီး ကြဲျပားသြားတဲ့ ေကာ္ဖီေတြ အေၾကာင္း ထပ္ရွင္းျပပါမယ္။
(၁)အေမရိကာနို Americano
အေမရိကာနိုကိုျပဳလုပ္ဖို့အတြက္ espresso တစ္ခြက္ကို ေရေႏြး 30-470 ml ေလာက္ေရာလိုက္တယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ အေမရိကာနိုရဲ့ ျပင္းအား espresso ဘယ္နွခြက္သံုးလဲေပၚမွာမူတည္တယ္။ ခပ္ျပင္းျပင္းေလး ေသာက္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ espresso ႏွစ္ခြက္ေလာက္ထိေရာနိုင္တယ္။ ဒါဆို အေမရိကာနိုရဲ့ အရသာက ခါးသက္သက္ ခပ္ျပင္းျပင္းေကာ္ဖီဆိုတာ သိသြားျပီေပါ့။
(၂)ကေဖးလန္ဂို cafe lungo
သူကေတာ့ အေမရိကာနိုနဲ့ခပ္ဆင္ဆင္ပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ သူ့က်ေတာ့ espresso ကို ေရေႏြး ေရာတာ မဟုတ္ဘဲ အစကတည္းက ေရပမာဏခပ္မ်ားမ်ားနဲ့ ေဖ်ာ္တာပါပဲ။ Espresso ေဖ်ာ္မယ့္ ေရပမာဏထက္ ပိုျပီး ေဖ်ာ္လိုက္တာပါ။
(၃)ကေဖး က်ဴဘာနို café cubano
က်ဴးဘားနိုင္ငံရိုးရာေကာ္ဖီျဖစ္ျပီး အရသာမွာ ျပင္းျပင္းနဲ့ ခ်ိဳခ်ိဳေလးပါ။ ေကာ္ဖီေစ့နဲ့ သၾကား တစ္ခါတည္းေရာျပီး နွပ္ၾကတယ္။ ကန္ေတာ့ပံုပိတ္စနဲ့ စစ္ခ်ျပီး နွပ္ တဲ့နည္းကိုသံုးၾကတယ္။ က်ဴဘန္းရိုးရာ ေကာ္ဖီက ေနာက္ပိုင္းတြင္ မိုင္ယာမီ၊ ဖေလာ္ရီဒါ၊ ယူအက္စ္ ကိုပ့်ံနွံ့သြားျပီး espresso machine ကိုသံုးျပီး ေကာ္ဖီနဲ့ သၾကားေရာျပီးႏွပ္တဲ့နည္းကိုသံုးၾကတယ္။ အဲ့ဒီေနာက္ပိုင္း café cubano သို့မဟုတ္ Cuban espresso ဆိုျပီး ေခၚလာၾကပါတယ္။
(၄)အန္တိုစီနို Antoccino
အန္တိုစီနိုကိုေဖ်ာ္ဖို့အတြက္ espresso နဲ့ ႏြားနို့ကို 1:1 ပမာဏနဲ့ရာစပ္ပါမယ္။ ဒါဆို စိမ့္သက္သက္ အရသာကိုခံစားရမယ္။
(၅) Cuppcucino
Cappuccino ကေတာ့ လူတိုင္းရင္းႏွီးျပီးသားျဖစ္မွာပါ။ ႏိုင္ပမာဏကမ်ားမ်ား ပါဝင္ျပီး အရသာ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႕ ေကာ္ဖီလည္းသိပ္မျပင္းဘူးေပါ့။ espresso ကိုႏြားႏို႕အပူနဲ႕ အျမဳပ္ရိုက္ထားတဲ့ ႏြားႏို႕ ေရာစပ္ျပီး ေဖ်ာ္လွ်င္ အျမဳပ္မ်ားမ်ားနဲ႕ Cappucino တစ္ခြက္ရပါျပီ။ Cappuccino အေပၚက အျမဳပ္ကေလးေတြက Coffee ကို အခ်ိန္ၾကာၾကာ ပူေႏြးေနေစပါတယ္။
(၆) အက္စ္ပရက္စီႏို (Espressino)
အက္စ္ပရက္ဆိုကို အပူေပးျပီးသား ႏြားႏို႕နဲ႕ ေခ်ာကလက္မႈန္႕ေလးေတြ ေရာေဖ်ာ္ထားတယ့္ Coffee ကို အက္စ္ပရက္စီႏို လို႕ေခၚပါတယ္။
(၇) ဖလက္ဝႈိက္ (Flat White)
Flat White ရဲ႕ ေကာ္ဖီ၊ ႏို႕အခ်ိဳးအဆကေတာ့ Cuppuccino နဲဲ႕အတူတူ ပါပဲ။ ကြာျခားတာကေတာ့ Espresso ပမာဏနဲ႕ အျမဳပ္မထြက္တဲ့ ႏြားႏို႕ကို အသံုးျပဳထားျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ Flat White မွာ Cappuccino လို အျမဳပ္မမ်ားတဲ့အတြက္ ေကာ္ဖီနဲ႕ႏို႕ အရသာကလွ်ာဖ်ားထဲကို စိမ့္ဝင္သြား ေတာ့တာေပါ့။
(၈) လက္ေတး (Latte)
လက္ေတးတြင္ေတာ့ အက္စ္ပရက္ဆိုနဲ႕ ႏို႕ကို ၁း၃ ကေန ၁း၅ အခ်ိဳးအစားထိ ေရာစပ္ထားပါတယ္။ သူ႔မွာလည္း အျမဳပ္ေလးေတြ ပါပါတယ္။ Cappuccino ေလာက္ေတာ့ အျမဳပ္မမ်ားဘူး၊ ႏို႕မ်ားမ်ားနဲ႕ စိမ့္စိမ့္ေလးမွ ေသာက္ခ်င္တယ့္ သူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
(၉) လက္ေတး မက္ခ်ီယာတို (Latte Macchiato)
သူကေတာ့ ႏြားႏို႕ကို အက္စ္ပရက္ဆို ေရာျပီးေဖ်ာ္တာပဲ။ လက္ေတးနဲ႕ မတူတာက သူက ႏြားႏို႕ အသားေပး အရသာအစိမ့္ဘက္ ေရာက္တယ္။ ျပီးေတာ့ အက္စ္ပရက္ဆို ကိုလည္း တစ္ဝက္ပဲ ထည့္ေဖ်ာ္တယ္။ သူ႔မွာ အသံုးမ်ားတယ့္ႏို႕က ပံုမွန္ ႏို႕ထက္ အျမဳပ္ပိုပါတယ္။ ေကာ္ဖီနဲ႕ နို့ ေရာေမႊျပီး ေဖ်ာ္တာ မဟုတ္ပဲ တစ္လႊာစီျဖစ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ပါတယ္။
(၁၀) မက္ခ်ီယာတို (Macchiato)
သူကေတာ့ (Espresso) ကိုႏို႔မ်ားမ်ားေရာထားတာျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီရ႕ဲ အရသာ ေပ်ာ့သြားတယ္။ မက္ခ်ီယာတိုမွာ အေရးအၾကီးဆံုးက အလႊာသံုးလႊာပဲ။ သူ႕ရဲ႕ပံုစံ ၾကည့္လိုက္ရင္ ေအာက္ဆံုးက အေရာင္အရင့္ဆံုး အလႊာ (Espresso) ေပါ့ အလယ္လႊာကေတာ့ (Espresso) နဲ႕ႏို႕နဲ႕အေရာ အေပၚဆံုးလႊာက ႏို႕အျမဳပ္ေလးေတြကို ခပ္ထူထူ ေလာင္းထည့္ထားပါတယ္။
(၁၁) မိုခါး (Mocha)
မိုခါးကေတာ့ (Cappuccino) နဲ႕ေခ်ာကလက္ ေရာထားတယ့္ အရသာေလးပါ။ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႕ ေခ်ာကလက္နဲ႕ ေမႊးေမႊးေလးကို တြဲဖက္ခံစားရမွာပါ။ သူကလည္း (Cappuccino) လိုအျမဳပ္မ်ားတယ္။ အျမဳပ္ေပၚမွာ ေခ်ာကလက္မႈန္႕ ေလးေတြလည္း ျဖဴးထားေပးတဲ့အတြက္ ပိုမိုထူးျခားတယ့္ အရသာ ကိုလည္း ခံစားရမွာပါ။
(၁၂) လစ္ခီယာ ေကာ္ဖီ (Liqueur Coffee)
ဒီေကာ္ဖီကေတာ့ အရက္နဲ႕ ေရာစပ္ထားတာျဖစ္တယ္။ Liqueur အရက္က ခပ္ျပင္းျပင္း ခ်ိဳခ်ိဳ အရသာ ရွိပါတယ္။ လစ္ခီယာ ေကာ္ဖီဟာဆိုရင္ ခ်ိဳေမႊးေမႊး ခါးသက္သက္ ရီေဝေဝ အရသာကိုေပးႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေကာ္ဖီ အမ်ိဳးအစား အမ်ားၾကီးကိုေတာ့ ေဖာ္ျပလိုက္ျပီေနာ္။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ျမန္မာမွာ လူသိ သိပ္မမ်ားေသးသလို မရႏိုင္ေသးတာလည္းရွိမယ္။ ဒီေလာက္ သိထားျပီးရင္ေတာ့ အသုပ္စံုရဲ႕ ေကာ္ဖီခ်စ္သူတို႕ ေကာ္ဖီဆိုင္ ထိုင္တဲ့အခါ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္မယ့္ အရသာေလးေတြကို ေရႊးခ်ယ္မွာယူ ႏိုင္လိမ့္မယ္လို႕ ေမွ်ာ္လင့္မိ ပါတယ္။ ေနာက္ေနာင္ အခါမ်ားတြင္လည္း ဒီထက္စိတ္ဝင္စားစရာ ေကာင္းမယ့္ အစီစဥ္မ်ိဳးကို ေရးသားေဖာ္ျပ ေပးသြားမွာ ျဖစ္လို႕ အသုပ္စံုရဲ႕ Blog စာမ်က္ႏွာ www.athoatsone.blogspot.com မွာလည္း ဝင္ေရာက္ ဖတ္ရႈ ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေမတၱာမ်ားစြာျဖင့္
စာဂ်ပိုး
Ref: Wiki Pedia
Lattaeart
No comments:
Post a Comment